De (eenvoudige) kerk van Niebert. Foto: ©Jur Kuipers.
Deze kerk is in 1385 gesticht op last van de Cisterciënzer abt van het klooster van Aduard. Daarvóór is het een houten kerkje geweest. Merkwaardig genoeg ligt de kerk niet aan ‘het pad’ waarlangs de boerderijen en de pastorie hebben gestaan, maar een eind ten noorden daarvan. De huidige weg (Molenweg 90) is pas eeuwen later aangelegd. De kerk is eigendom van de 'Stichting Groninger Kerken'.
Interieur van de kerk naar het oosten gezien de staat vóór 1949. Bron: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Foto: september 1942. Licentie: Creative Commons.
Restauratie
Op het klankbord van de kansel staat de tekst:
DOCTORIS MENTEM TU REGE CHRISTE VOCEM
De preekstoel in de kerk van Niebert, met daaronder een gietijzeren grafsteen. Foto: ©Jur Kuipers.
De kanselkuip heeft vier panelen met snijwerk van elkaar kruisende en in elkaar hakende banden in Lodewijk XIV-stijl. Mogelijk heeft het wapen van Hendrick Jans Ibema, in het koor ligt zijn grafzerk uit 1773, de toenmalig collator van de kerk, het middenpaneel van de kuip gesierd.
Klok In 1681 is door de Leeuwarder klokkengieter Petrus Overney een luidklok gegoten voor de klokkenstoel ten zuiden van de kerk. Deze heeft hier tot 1773 gehangen tot de klokkenstoel is vervangen door een dakruiter op de kerk. In 1924 is deze dakruiter voorzien van een nieuw uurwerk. De luidklok echter is in 1943 door de Duitse bezetters geroofd. In 1949 krijgt de kerk van Niebert weer een nieuwe klok. De dakruiter is gerestaureerd in 2006. In datzelfde jaar wordt de windhaan gestolen, deze is daarop vervangen door een replica.
Een gietijzeren grafplaat uit 1849 (en 1878) ligt onder de kansel. Op de plaat staan de namen van het echtpaaar Zuiderweg en Schuurman. Zij liggen niet in de kerk begraven. De plaat ligt 'gewoon' los op de kerkvloer. Foto: ©Jur Kuipers. Onder de kansel ligt een gietijzeren grafplaat uit 1849 met de bekende doodssymboliek: de gevleugelde zandloper die verwijst naar het voorbij vlieden van de tijd, de vlinder als symbool voor de wegvliedende ziel en de slang, die zichzelf in de staart bijtend een cirkel vormt, de zogenaamde Ouroboros. Deze symboliseert de cyclische aard van de natuur, het eeuwige terugkeren en de eenheid van alles. De preekstoel is van 1743 en is ontworpen door schrijnwerker Jan Bitter (1698-1747). Het houtsnijwerk is in opdracht van de voorname familie Thema verzorgd door beeldsnijder Casper Struiwig. Struiwig heeft destijds ook het snijwerk van een herenbank, lezenaar en collectezakhouder vervaardigd.
Tot de inventaris van de kerk behoren onder andere een doopvont op een smeedijzeren stander. De vont is in 1949 gemaakt uit een bak die bij de restauratie vrijkwam. Verder zijn er nog een zware 17e -eeuwse avondmaalstafel (bolpootafel), afkomstig uit het Iwema-steenhuis, dat er vlakbij aanwezig is, en een zilveren avondmaalsbeker met het opschrift: jaartal 1729 (of 1727).
De doopvont bij de kansel uit 1949. Foto: ©Jur Kuipers.
Wapens: Rechts: Op een terras een op de achterpoten staande omgewende beer. Links: Een dwarsbalk. Helmteken: een op de achterpoten staande beer.
Bijbel In de bijbel staat, dat die anno 1743 is gekocht door Hindrik Ybema, dat in 't jaar 1773 een kleine toren of spits op de kerk is geplaatst en dat de klok daarin gehangen met toestemming van de carspelluyden 3 maal daags zal geluid worden.
N.B. Niet meer aanwezig. Vermeld: RAG, J.A. Feith. Adversaria. 505. GDW, blz. 504, nr. [2739].
De drie herenbanken in de kerk van Niebert. Foto: ©Jur Kuipers
Herenbanken De herenbank uit 1743 tegenover de kansel is getooid met snijwerk met daarin het wapen van het geslacht Ibema. Enkele andere opzetstukken van herenbanken zijn ook door Caspar Struiwig vervaardigd. De bazuinende putto in het midden voor het orgel is waarschijnlijk ook van zijn hand (zie foto hieronder).
Opzetstuk gemaakt door Caspar Struiwig op de eerste herenbank links op de foto hierboven.
Foto: ©Jur Kuipers. Wapen van het geslacht Ibema: Verlaagd doorsneden: A. in de rechterbovenhoek en in de linkerbenedenhoek een klaverblad, in de linkerbovenhoek en in de rechterbenedenhoek een eikel in nap: B. een lelie. (Is alleen goed te zien in een vergrote foto!).
Het orgel gebouwd door Bakker & Timmenga, komt uit de Vermaning in Sint Annaparochie. Onder, in het midden van het orgel, een bazuinende putto, waarschijnlijk gemaakt door Caspar Struiwig. Foto: ©Jur Kuipers.
Orgel Het orgel, in 1912 door Bakker & Timmenga uit Leeuwarden voor de Doopgezinde Vermaning te Sint Annaparochie gebouwd, werd in 1941 door orgelbouwer Spanjaard in de kerk van Niebert geplaatst. Het vervangt een kabinetorgel, dat in 1831 geschonken is aan de kerk en waarvan alleen nog een gipsen beeldje, voorstellende een harp spelende Koning David, in een nisje naast de kansel wordt bewaard.
De kerk is in 2006 voor het laatst gerestaureerd. Het doek achter het orgel is helemaal opgefrist en weer zichtbaar. Verder is het snijwerk op het orgelbalkon teruggebracht naar de oorspronkelijke plaats op de herenbanken. De kerk is in bezit van de Stichting (Oude) Groninger Kerken.
Dronefoto van de kerk. Foto: ©Jur Kuipers.
Grafzerken in de kerk:
N.B. Sedert c. 1965 niet meer aanwezig.
N.B. Sedert c. 1965 niet meer aanwezig.
Wapens: Rechts: Doorsneden: A. een omgewende gezichtswassenaar vergezeld van drie sterren, 1 en 2; B. een met twee pijlen van boven naar beneden schuinkruislings doorstoken gekroond mensenhart [Iwema]. Links: Huismerk nr. 404, vergezeld van boven van een eikel in nap, en vergezeld van drie klaverbladen, aan elke kant één en van onderen één. Helmteken: een lelie.
Wapens: Rechts: Doorsneden: A. een omgewende gezichtswassenaar vergezeld van drie sterren, I en 2; B. een met twee pijlen van boven naar beneden schuinkruislings doorstoken gekroond mensenhart [Iwema]. Links: Huismerk nr. 404, vergezeld van boven van een eikel in nap, en vergezeld van drie klaverbladen, aan elke kant één en van onderen één. Helmteken: een lelie.
N.B. Sedert c. 1965 niet meer aanwezig.
Wapen: Een dwarsbalk, beladen met drie vissen schuinlinks, de dwarsbalk vergezeld van drie omgewende moriaanshoofden met hoofddoek en linten. Helmteken: een moriaanshoofd met wrong en linten.
Wapen: Gedeeld: I doorsneden: a. een omgewende wassenaar vergezeld van drie sterren, 1 en 2; b. een met twee pijlen van boven naar beneden schuinkruislings doorstoken gekroond hart [Iwema]; II huismerk nr. 404, vergezeld van boven van een eikel in nap, en vergezeld van drie klaverbladen, aan elke kant één en van onderen één. Helmteken: een lelie.
Grafzerk Auko Goites echtgenote van Dato Iwema
Grafzerk Auko Goites echtgenote van Dato Iwema (1588-1651), gehuwd in 1610 met Auke Goities (1590-1651). Uit het huwelijk 6 kinderen; Bonne, Sijte, Dreiwes, Harcke, Engeltje en Maijcke Iwema. . Een tweede huwlijk is in 1608 geweest met Teake Jansen. Zerk ligt in de kerk Niebert (1651). Bron/auteur: Erbeefoto. Licentie: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.
Beschrijving van Dato Iwema: Hij is geboren in het jaar 1587 in Niebert, Nederland. Beroep: Hij is landbouwer geweest te Niebert. Woonachtig: Aan het Pad 15, Niebert.
Wapen: Gedeeld: I doorsneden: a. een omgewende wassenaar vergezeld van drie sterren, 1 en 2; b. een met twee pijlen van boven naar beneden schuinkruislings doorstoken gekroond hart; II huismerk nr. 404, vergezeld van boven van een eikel in nap, en vergezeld van drie klavererbladen, aan elke kant één en van onderen één. Helmteken: een lelie.. (PROP) (Bron: GDW).
Land: tussen 1630 en 1650. 498: "... Bij de verponding van 1630 wordt Date Iwema genoemd met 31½ grazen te Tolbert; aangezien Date Iwema ook bij zijn overlijden diverse landerijen in Tolbert nalaat wordt aangenomen dat Date Iwema eerst in Tolbert heeft geboerd, om later naar Niebert te verhuizen. Date Iwema is als eigenerfde landdagcomparant voor Niebert in de periode van 1635 tot 1650. Op Paeschedingsdagh 1647 alsmede op 20 maart 1649 doen Olde & Jonge Dato Iwema rekening van hun kerkvoogdijschap van Niebert, op de tweede datum is sprake van nieuwe voogden. Enkele jaren na het overlijden van Date Iwema en zijn vrouw wordt op 1 mei 1655 een erfscheiding gemaakt van hun goederen, hierin worden genoemd: Sijtte, Drieuwes Iwema, Bonne ende Harcke Iwema gebroederen, met Michgiel Wiemers cavierende voor Engel sijn huijsvrou, Geltte Wijbrants caverende voor Maijcke sijn huijsvrou...)
Dezelfde groep erfgenamen wordt nogmaals aangetroffen: op 27 januari 1662 vindt de verkoping van huisinge, schuijre met al hetgeen, hieminge, hovinge, bomen, plantagien, ruig en ruigscherne, met sate en landen, gelegen te Optwijzel, plaats voor 2100 cgl. Verkopers zijn: Sijto Ivema, mede-rekenmeester der stad Groningen en Ommelanden, wonende te Niebert, Harcke Ivema te Niebert, Drieuwes Ivema te Tolbert, Bonne Ivema te Tolbert, Engel Ivema gehuwd met Michgiel Wijmerts te Niebert, en Maijcke Ivema gehuwd met Gelte Wijbrants te Sebaldeburen".. (Church).
Hij is tussen 1647 en 1649 kerkvoogd te Niebert geweest.
Geldzaken: Boekhouding van de Kerkvoogden:. 500 "... Anno 1647 den 10 December: Jan Iwema caverende in de rato voor Jinke sijn huisfrouwe bekennende van die Kerkfoogden van het Niebert opgenomen te hebben die somma van 50 daler en 30 stuvers (w.g. Yan Ywema). Anno 1647 hebben van gemeene Carspelluiden des Carspels Niebert Rekeninge ingenomen olde en jonge Dato Iwema van alle haar ontfangsten en uitgegeven penningen te Meiï 1647 thoe van Huren en Renten (w.g.: 2 x Dato Iwema).
De zware, machtige avondmaalstafel is afkomstig uit het Iwema-steenhuis. Foto: ©Jur Kuipers.
Anno 1648 den 29 Martiï olde en jonge Dato Iwema Kerkvoogden van het Niebert namens de Collatoren des Carspels Niebert. Anno 1650 den 10 Aprillus hebben Hindrik Iwema en Dato Iwema, als Karkfoogden van Nijbert verhuurt 3 matten Hooiland, genoamt Sjabbe Vennen, aan Jan Iwema, for 18 halve dalers, vor 6 jaar lanck. Anno 1652 den 15 Januarius hebben Hendrik Iwema en Dato Iwema rekeninge gedaan en uitgebragt van alle ontfangst en uitgaave (ondertekend: Driewes Iwema; Sijto Iwema; Jan Iwema) Anno 1657. Ende bint tot niewe Karfoogden gesteld de eerbare Haaye Lammers uut het Oosterende (en) Harcko Iwema uit Westerende (w.g. anno 1657 den 2 Martius: Lubbe, Ede, Bonne en Reerd Iwema).
Hij is overleden op 16 maart 1651 in Niebert, Nederland, hij is toen 64 jaar oud. Notitie bij deze begrafenis:
DEN 6 MAERTIUS 1651 IS SEER CRISTLICK IN DE HEERE ONTSLAPEN DE EERSAME DATO IWEMA, VOORWACHTENDE EEN VROOLICKE OPEERSTANDINGE IN CHRISTO, OUDT 63 JAEREN LEIT ALHIER BEGR. Wapens: Rechts: Doorsneden: A. een omgewende gezichtswassenaar vergezeld van die sterren, 1 en 2; B. een met twee pijlen van boven naar beneden schuinkruislings doorstoken gekroond mensenhart. Links: Huismerk nr. 404, vergezeld van boven van een eikel in nap, en vergezeld van drie klaverbladen, aan elke kant één en van onderen één. Helmteken: een lelie. (Bron: Genealogie Online en GDW).
Overige graven
Wapen: Doorsneden: A. gedeeld: 1 en 2 een roos; B. een uit liggende houding opspringende leeuw met de staart tussen de achterpoten door. Helmteken: een lelie.
GDW, blz. 506, nr. [2749].
GDW, blz. 506, nr. [2750].
GDW, blz. 506, nr. [2751].
GDW, blz. 506, nr. [2752].
Wapen: Doorsneden: A. een omgewende gezichtswassenaar vergezeld van drie sterren B. een grote lelie, vergezeld van drie klaverbladen.
Wapen: Doorsneden: A. drie eikels; B. drie klaverbladen.
Wapen: Verlaagd doorsneden: A. in de rechterbovenhoek en in de linkerbenedenhock een klaverblad, in de linkerbovenhoek en in de rechterbenedenhoek een eikel in nap; B. een lelie [Ibema].
GDW, blz. 507, nr. [2756].
Wapens: Rechts: Doorsneden, doch de snijlijn ontbreekt: A. een omgewende gezichtswassenaar, vergezeld ter zijde en van boven van drie sterren, 1 en 2; B. een met twee pijlen van boven naar beneden schuinkruislings doorstoken gekroond mensenhart [Iwema]. Links: Verlaagd doorsneden: A. in de rechterbovenhoek en in de linkerbenedenhoek een klaverblad, in de linkerbovenhoek en in de rechterbenedenhoek een eikel in nap; B. een lelie [Ibema]. Helmteken: een lelie. N.B. Mogelijk was zijn leeftijd 73 jaar.
Zie ook gegevens van het geslacht Iwema inzake de grafzerken in het artikel over Het Iwema-steenhuis te Niebert
Interieur naar het westen gezien; de staat vóór 1949. Foto: juni 1942. Bron: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Licentie: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.
Interieur naar het oosten in 1949. Bron: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Licentie: Wikimedia Commons.
Dronefoto door ©Jur Kuipers. Op de voorgrond het Iwema steenhuis en op de achtergrond het dorp Niebert met de kerk.
Kale Jonkerpad De kerk van Niebert is het startpunt voor Het Kale Jonkerpad. Op deze wandelroute door de omgeving neemt de jonker u mee op een route langs zijn leven. De wandelaar start in de consistoriekamer van de kerk waar de routebeschrijving klaar ligt.
Drie borden met tekst De onderste drie borden geven het leven van de 'jonker' van het Iwema-steenhuis weer. Het eerste bord is bevestigd aan de muur van de kerk. de twee andere borden staan aan het pad naar de kerk. Het bord bevestigd aan de kerk is het begin van het Kale Jonkerspad. Foto's: ©Jur Kuipers.
Opmerking: In dit artikel wordt op sommige plaatsen gesproken over een 'jonker'. De kerk van Niebert is verbonden geweest aan het steenhuis Iwema bij Niebert dat nooit een borg is geweest. Het steenhuis is bewoond geweest door de geslachten Iwema en Idema. Dit zijn echter nooit jonkers geweest en beslist ook niet van adel.
Wapens
Bronnen: - Wikipedia, de kerk van Niebert (geraadpleegd 25 juni 2020).
|